Het Park

 

De vliegbasis is inmiddels getransformeerd tot Park Vliegbasis Soesterberg. Het is in belangrijke mate een natuurgebied, met plekken die beschermd worden en plekken waar ruimte is om te fietsen en te wandelen. Het schraalgrasland rond de landingsbanen is bestemd voor de bijzondere dieren en planten die er leven, net als het noordelijk bosgebied. Het militair erfgoed zoals de munitiedepots, shelters, bunkers en de landingsbaan zijn nog steeds zichtbaar.

 

Hei en bossen

Park Vliegbasis Soesterberg is het middelpunt van het programma Hart van de Heuvelrug. De natuur tussen Zeist, Soest en Amersfoort wordt meer verbonden en het gebied krijgt betere ruimtelijke kwaliteit. Twee ecologische verbindingen lopen over de vliegbasis. Deze zogenaamde ‘corridors’ stellen planten en dieren in staat zich te verplaatsen tussen het Gooimeer tot aan de Veluwe.

Aan de de oostkant ligt een heidecorridor en aan de westkant, via Camp New Amsterdam een boscorridor.

 

Schraal grasland

In één van de vliegtuigshelters, die vroeger nog onderdak bood aan straaljagers, woont nu een kudde schapen. Deze grazers hebben een belangrijke taak: het beheren van delen van de schrale graslanden die hier al liggen sinds . Onder leiding van een herder volgen ze een speciaal begrazingsplan. Sommige stukken van het grasland moeten intensiever begraasd worden dan andere. Plekken waar zeldzame planten en bloemen staan worden overgeslagen. Op schraal grasland komen vogels af die op de grond broeden. In Park Vliegbasis Soesterberg ligt het grootste schrale grasland van West-Europa.

 

Open

Het Park is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. De landingsbaan is tijdens het broedseizoen (15 maart tot en met 15 augustus) gesloten voor publiek. Honden zijn op Park Vliegbasis Soesterberg niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

 

Meer informatie over de natuur kun je vinden op de website van Utrechts Landschap, de beheerder van Park Vliegbasis Soesterberg. Vrijwilligers van Utrechts Landschap organiseren met regelmaat fiets- en wandelexcursies over de natuur(ontwikkeling), de historie en de kunst. Hier kun je je inschrijven voor deze excursies.

Foto: Utrechts Landschap

Powered by